2012-06-03 h09 Ps22.1,21,22 Ps.23.1,4 Ps24.3,7

Psalm 22
1 “Dumnezeul meu! Dumnezeul meu! Pentru ce m-ai părăsit şi stai departe de mântuirea mea, de cuvintele geamătului meu?”
21 “Mi-ai răspuns dintre coarnele bivolilor.”
22 “Voi vesti Numele Tău fraţilor mei, Te voi lăuda în mijlocul adunării.”

Psalm 23
1 “Domnul este Păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic.”
4 “Chiar dacă aş umbla prin valea umbrei morţii, nu mă tem de nici un rău: pentru că Tu eşti cu mine; toiagul Tău şi nuiaua Ta mă mângâie.”

Psalm 24
3 “Cine se va sui pe muntele Domnului? Şi cine va sta în locul sfinţeniei Sale?”
7 “Porţi, ridicaţi-vă capetele! Şi ridicaţi-vă, porţi ale eternităţii, şi va intra Împăratul gloriei.”

Acești psalmi din care s-au citit aceste versete pot fi priviți împreună ca o formație de psalmi și care, dincolo de semnificația profetică care este cu privire la Israelul credincios din vremea din urmă, pot vorbi celor credincioși din vremea de acum despre tot ce inseamnă relația lor cu Domnul Isus Hristos. Acești psalmi Îl au în vedere pe Domnul Isus Hristos, și alături de El, pe cei credincioși care au avut această mare favoare prin har de a-si uni viaţa lor și destinul lor cu El.

Psalmul 22 poate fi privit ca o zi întreagă, aşa cum era ziua la evrei, care începea cu seara, noaptea, se continua cu o dimineață, se continua apoi cu o zi strălucită. Şi mai întâi este văzut Domnul Isus Hristos în prima parte a acestui psalm în noaptea prin care El a trecut, în întunericul prin care a binevoit să treacă, și prin care a trecut absolut singur. Întunericul era mare, sigur, și din pricina “ câinilor” (v.16) și a “leilor” (v.13) și a taurilor și a bivolilor (v.12), dar întunericul era și mai întunecos din pricina a ceea ce spune Domnul Isus la începutul acestui psalm, “Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit”. Aceasta dădea acestei nopți prin care Domnul Isus a trecut singur, acest întuneric atât de gros. Dar Domnul Isus s-a cufundat în acest întuneric, și toată suferința și tot ce a însemnat acest întuneric a suportat singur. Doar acest moment l-a suportat singur. Apoi vor urma alte momente, va urma momentul zorilor – “mi-ai răspuns dintre coarnele bivolilor”. Momentul zorilor poate fi întrun fel văzut în învierea Domnului Isus, și din momentul acesta cei credincioși sunt și ei văzuți alături de El. Ce mare favoare este aceasta, ce ne-a fost acordată prin har, ca în timp ce El a suportat singur toată greutatea nopții, să ne ia alături de El în momentul învierii Lui, și cei credincioși să fie văzuți alături de El, aduși la viaţă împreună cu El, aşa cum ne învață Noul Testament. Urmează apoi această zi strălucită a laudei, a gloriei, în care Domnul Isus Hristos este văzut în mijlocul celor credincioși, și cei credincioși alături de El înalță glorie lui Dumnezeu.

Dacă psalmul 22 vorbește despre începutul vieții celui credincios, care este la cruce, si întradevăr aici începe relația celui credincios cu Domnul lui, la cruce, și aceasta este văzut în psalmul 22 în suferințele Domnului Isus, în psalmul 23 este umblarea celui credincios, mersul lui pe pamant, care este alaturi de acelasi Domn pe care L-a cunoscut la cruce. Domnul Isus, Mantuitorul din psalmul 22, iata, este insotitorul celui credincios in toata umblarea pe pământul acesta, după cum se termină acest psalm –  “până la sfârșitul zilelor mele”. Ceea ce este frumos în acest psalm este nu că cel credincios trece pe lângă greutăți, fără să le cunoască, ci că prin mijlocul tuturor acestor situații prin care trece îl are alături pe bunul Păstor. Aş spune despre aceasta că, pentru cel credincios reprezintă experiențe pe care le poate avea doar aici jos, în viața de acum, și poate trăi și gusta tot ce înseamnă lucrul acesta, să treci prin greutăți, dar să-L ai alături pe Domnul Isus Hristos care să te însoțească, să te conduca. Nu vom mai întâlni această situație. Vom fi în glorie, aşa cum vedem în psalmul următor, și atunci se vor termina toate aceste greutăți.

Psalmul 24 vorbește despre glorie, după cum este scris şi în Psalmul 73.23-24: “Tu m-ai apucat de mâna dreaptă, mă vei călăuzi cu sfatul Tău şi, după aceea, mă vei primi în glorie”.

Iată cum, privind împreună aceste lucruri, putem vedea drumul complet al celui credincios, începând la cruce, unde-L cunoaște ca Mântuitor pe Domnul Isus, parcurgând în viaţa aceasta drumul alături de El ca Bun Păstor, și apoi, intrând în glorie împreună cu Domnul Isus, și aceasta este un lucru care ne poate încuraja în umblarea noastră.

Link catre predica.

Acest articol a fost publicat în Psalm 22, Psalm 23, Psalm 24 și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s